Slider

Miten muokkaan kuvani lightroomilla?

14.4.2018

Adoben Lighroom ja Photoshop ovat olleet jo pitkään mun parhaita kavereita kuvanmuokkauksen suhteen. Noista kahdesta aktiivisemmassa käytössä on ehdottomasti Lightroom, sillä usein kuvanmuokkauksessa pyrinkin vaikuttamaan kuvan valo- ja sävymaailmaan. Päätinkin tulla koostamaan teille pienen postauksen siitä, miten mä muokkaan mun kuviani ja jakaa samalla muutamia ennen ja jälkeen versioita kuvista.

lightroom säädöt

Lightroomissa säädöt saa auki klikkaamalla ylhäältä Develop -kohtaa, jolloin oikealle aukeaa tarvittavat vempeleet. Mä keskityn yleensä usemmiten hyvin pitkälti säätämään kuvaa Tone-säätöjen kanssa kikkailemalla. Jokainen kuva on oma yksilönsä, eikä yhdenkään kuvan muokkaaminen oo täysin samanlaista kuin toisen. Usein kuitenkin säädän Exposuresta hieman kirkkautta ja lisään kontrastia kuviin. Tykkään myös säätää Black-kohtaa miinukselle, jolloin kuvan tummat kohdat tummenevat entisestään ja se luo kuviin tietynlaista syvyyttä. Säädän tarpeen mukaan myös varjoja ja kirkkaita kohtia vielä - tosin niiden kanssa mennään usein hyvin kuvakohtaisesti. Toisinaan päädyn säätämään kuvan valomaailmaa myös käyrien avulla, mutta usein pitäydyn näissä säädöissä.

Sävymaailmaa muokkailen esimerkiks silloin, kun koen kuvassa olevan jotain häiritseviä sävyjä. Yllä olevasta kuvasta oonkiin säätänyt vihreät sävyt lähes nollille. Nykyään tykkään kuitenkin pitää kuvien värit melko luonnollisina. Muita perusjuttuja, mitä teen on kuvan suoristus tarvittaessa ja pieni terävyyden lisäys. 

Kuvat mä kuvaan joko RAW:ina tai JPG:nä. Yleensä, kun tiedän kuvien vaativan vähän rankempaa muokkausta jälkikäteen tai kun haluan olevan niiden reilummin muokattavissa, käytän aina RAW:ia, joka tallentaa kuviin enemmän tietoa, vaikkakin muokkaamattomina kuvat näyttävät lähes harmailta. Etenkin silloin, kun annan kamerani jonkun toisen käsiin ja tiedostan, että lopputulos ei välttämättä mee ihan nappiin, säädän formaatin aina RAW-muotoon.

Muutamia ennen ja jälkeen kuvia. Muokkaamaton ensin ja muokattu jälkeen:

tähtitaivas alkuperäne nightsky1 
Tässä kuvassa oon lisännyt vähän kirkkautta ja kontrastia, säätänyt highlightsit sekä clarityn lähes tappiin, säätänyt käyristä kirkkaita kohtia entistä kirkkaammaksi, terävöittänyt kuvaa, heittänyt kuvan lämpötilan kylmemmäksi ja säätänyt hieman sävymaailmaa. Öisin kuvaan muuten kuvat aina poikkeuksetta RAWina. Tähtikuvia muokatessa tulee lähes poikkeuksetta wou-fiilis. Miten paljon tuolla taivaalla onkaan kaikkea, mitä paljas ihmissilmä ei näe!

miten muokkaan kuvani lightroom blogi

Muistan, miten näiden kuvien kohdalla vähän stressasin, että riittääkö valo enää asukuvien ottoon. Kyllä vaan, pieni muokkaus tekee ihmeitä ja nää kuvat osottautukin ihan superkivoiks lopulta. Vähän kirkkautta, kontrastia ja värien säätöä ja voilá!

lightroom muokkaus
Ihan tavallinen metsäkuva on ainakin mun silmissä muuttunut niin paljon mielenkiintosemmaks tässä ihan pienillä säädöillä. Vihreän sävyn kohdalla oon säätänyt luminance-säätöä reilusti plussalle, säätänyt vihreää vähän sinertävämmäksi ja lisännyt varjoja.

alkuperäne4 alkuperäne3

Mä rakastan ihan mielettömästi luonnon kuvaamista. Se on täynnä pikkujuttuja, jotka on toinen toistaan kauniimpia. Luontokuvien kanssa tuleekin välillä heittäydyttyä ja tehtyä vähän ekstreme-juttuja niin värisävyjen kuin valomaailmankin suhteen. Ja hassua huomata, miten heittäytymällä oppii entistä paremmaks. Esimerkiks tässä kuvassa tykkään muutetusta värimaailmasta. Ei vihreän tarvitse aina olla sitä perinteistä vihreää.

ennen ja jälkeen miten muokkaan kuvani lightroom

Tässä kuvassa oon lisännyt melko reilusti kirkkautta sekä kontrasti ja säätänyt sinisen sävyjä paljon syvemmäks. Pienen näpyn oon myös poskesta muokannut pois. Mitään suuria muutoksia en koskaan ulkonäölleni tee, mutta pieniä finnejä saatan silloin tällöin poistaa kuvista.

Mitäs tykkäsitte tälläsestä postauksesta? Ja hei, mun valokuvia ties mistä sienistä, kukkasista ja tähtitaivaista voi seurata mun toisella instagram-tilillä @sonjatuuliakphotography

2 kommenttia:

  1. Mun on tehnyt mieli hankkia Lightroom! Tää tulis kyllä niin tarpeeseen! Kaikki talven pimeät kuvat olis ehkä voinut pelastaa tällä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kantsii hankkia! :) Ja heii, sitähän pystyy muistaakseni testaamaan kuukauden eka ilmaseks, niin siinä pystyy helposti tutustumaan, että onko se ohjelma just sua varten. :)

      Poista

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright