Slider

Raskaus: Odotukset VS todellisuus

28.2.2019

Mä todellakin nautin raskausajastani suuresti ja välillä on vauvan syntymän jälkeen ollutkin pieni masuikävä. Ehkä suurin ikävä onkin niitä mahan sisällä myllertäviä potkuja ja liikkeitä kohtaan. Haluankin vielä palata pohtimaan mun omaa raskausaikaani ja päätin raapustaa ylös, millaisia odotuksia ja ennakkoluuloja mulla oli raskaana olemisesta ennen raskautta ja millaista se todellisuus sitten olikin omalla kohdalla. Eli tässä tulee raskausajan odotukset VS todellisuus!

raskaus1 
Pahoinvointi
Odotukset: Joka aamu oksettaa ja ensimmäisenä tarttee juosta pytylle heti aamusta ja suunnilleen asua sen vierellä myös päiväsaikaan. 

Todellisuus: En juurikaan kärsinyt raskausaikana pahoinvoinnista. Aamusin ja jos nälkä pääsi yllättämään, tuli vain lievästi kuvottava olo, mutta muuten ei mitään, eikä pyttyä tarvinnut halailla kertaakaan. 

Vatsan muoto
Odotukset: Raskausmaha on vain pyöreä pallo.

Todellisuus: Maha voi olla vaikka joka aamu eri muotoinen vauvan liikkeiden ja asennon mukaan! 

Laskettu aika
Odotukset: Vauva syntyy joko laskettuna aikana tai myöhemmin.

Todellisuus: Vauva syntyi raskausviikolla 38+2 eli vajaa pari viikkoa etukäteen. Totta kai tiesin, että moni synnyttää jo ennen laskettua aikaa, mutta en todellakaan odottanut ite synnyttäväni yhtään aiemmin. Odotin raskauden menevän yli lasketun ajan, koska sanotaanhan, että ensisynnyttäjillä usein menee ja viimeisellä neuvola+lääkärikäynnilläkin vielä todettiin, että varmasti menee lasketulle ajalle asti. Toki näin jälkikäteen ajateltuna en olis voinu meidän Eelille parempaa päivää syntyä toivoa: ensvuonna nimittäin tää jouluhullu pitää takuuvarmasti jouluteemaiset synttärit!! 

raskaus4 
Liikunta
Odotukset: Liikun läpi raskauden ja varmaan aloitan joogan, joka on kuulemma hyvä rauhallinen liikuntamuoto raskausaikana. 

Todellisuus: Siinä raskauden viimesen kolmanneksen aikana jopa prisman käytävät tuntuivat aivan liian pitkiltä. Joten joo, se liikunta jäi aika minimiin. Toki töissä sai hyvin paljon hyötyliikuntaa ja jotain kevyitä jumppia tuli silloin tällöin tehtyä, mutta aivan liian vähän. Enkä muuten joogannut kertaakaan!

Ruokahimot
Odotukset: Himoitsen varmaan kaikkea tosi outoa paljon!

Todellisuus: Ei, ei tullut mitään outoja ruokahimoja. Ainut outo juttu oli, että aloin syödä suolakurkkua leivän päällä, kun aiemmin olin inhonnut niitä! Myös suolaista ja rasvaista ruokaa teki hiukan mieli. Ai niin ja karkkia ei tehnyt yhtään mieli, vaikka normaalisti ainakin irttarit on mun suurta herkkua. 

raskaus3  
Nukkuminen
Odotukset: Varmaan nukun ihan normaalisti loppuun asti.

Todellisuus: Ei edes ollut tullut mieleen ennen raskautta, miten vaikeaa on nousta sängystä tai kääntää kylkeä ison masun kanssa! Niin, eikä selällään voinut nukkua loppuraskaudesta, mikä on normaalisti ollut mun lempparinukkuma-asento. Kyllä oli vaikeaa! Se vatsa nimittäin painoi!

Kasvava vatsa ja ulkonäkö
Odotukset: Kasvava iso maha tulee varmaan olemaan ahdistava ja ajatus siitä, miltä se tulee näyttämään synnytyksen jälkeen pelottaa. 

Todellisuus: Mä rakastin sitä isoa mahaa! Olin vaan ihan superinnoissani sen kasvusta koko ajan ja teki mieli käyttää vaatteita, jossa se vaan korostuu heti alusta alkaen! Myös ajatus synnytyksen jälkeisestä mahasta ei häirinnyt yhtään - tuli se maha sitten näyttämään miltä tahansa, niin se ihme mikä siellä kasvaa ja työ minkä kroppa tekee, saa vaan arvostamaan kroppaa juuri sellaisena kuin se on!

Synnytys
Odotukset: Synnytys ja ajatus siitä on pelottava.

Todellisuus: En koko raskausaikana pelännyt synnytystä. Totta kai se vähän jännitti ja näin, mutta ajattelin vain koko ajan, että menee miten menee, siellä on kuitenkin ammattilaisia paikalla auttamassa, joten todennäkösesti se menee hyvin ja niinhän se sitten menikin. 

raskaus5 Vauvan liikkeet
Odotukset: Potkut on suloisia pikkupotkuja koko ajan. 

Todellisuus: Joo, olihan ne alkuun suloisia pikkupotkuja, joista sai välillä miettiä, että olikos ne nyt ilmavaivoja vai oikeita potkuja. Loppua kohden ei ollut pikkupotkuista tietoakaan, kun lähinnä tuntui, että joku pyrkii kaikella voimalla työntämään jalkansa kyljestä läpi. Auts! Olihan ne lievästä kivuliaisuudesta huolimatta silti ihania.

Pukeutuminen
Odotukset: Hankin kivoja raskausvaatteita ja pukeudun kivasti loppuun asti.

Todellisuus: Ostin tasan yhdet äitiysfarkut, yhdet treenitrikoot ja yhdet legginssit. Siinä ne. Ja niitä kolmea alaosaa sitten pyörittelin venyvien toppien ja neuletakkien kanssa. Kyllä pukeuduin varmaan ihan kivasti, mut aika samat asut pyöri loppuaikana koko ajan. En myöskään löytänyt niitä täydellisiä mustia mammafarkkuja, joita tilasin kotiin varmaan viidet erilaiset päätyen palauttamaan ne kaikki. Onneks ihan tavalliset jo ennestään vaatekaapista löytyvät venyvät neulemekot ja trikoohameet olivat pelastus ja toivat välillä vähän vaihtelua pukeutumiseen silloin kun halus vähän panostaa.

raskaus2 Muita yllätyksenä tulleita asioita raskausaikana
Loppuvaiheen turvotus: Yleensä töissä otin aina sormuksen pois ja joo, yhtenä päivänä töihin mennessä ei se sitten irronnutkaan. Aiemmin hieman löysä sormus oli jumittunut totaalisesti sormeen, eikä muuten auttanut saippuat tai narukikat. Se sitten oli siinä. 

Väsymys: Mä en nuku ikinä päikkäreitä, mutta alkuraskaudesta en tainnut mitään muuta tehdäkään kuin vaan nukkua, nukkua ja nukkua. 

Päällepäin näkyvät potkut: En ollut koskaan ajatellut, miten selkeästi liikkeet näkyvät päällepäin!

Järkyttävä nälkä: Siis koko ajan oli nälkä! Kerran löysin itteni syömästä banaaneja keskellä yötä, kun satuin heräämään...

Näitä asioita pohtiessa tulee kyllä niin kaipuu raskausaikaan. Vaikka arki meidän pikkumiehen kanssa on lähtenyt ihanasti käyntiin, enkä koskaan oo rakastanut tavallisia kotipäiviä niin paljon kuin nyt, niin silti nautin raskausajasta ihan uskomattoman paljon ja raskausajan arki oli ihanaa. Oonkin ehdottoman kiitollinen hyvin sujuneesta raskaudesta, mikä ei tosiaankaan oo itsestään selvyys. 

Millasia ennakkoluuloja tai odotuksia teillä on ollut raskausaikaa kohtaan (olitte sitten olleet raskaana tai ette) ja miten teillä raskaanaolleilla on todellisuus vastannut odotuksia? 

2 kommenttia:

  1. Oli hauska lukea tätä postausta kun itsellä ei mitään kokemusta ole raskaana olosta :D tosi kiva postaus siis! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tätä oli kiva lukea myös ei-raskaana-olleen näkökulmasta! :) Kiitos! :)

      Poista

Theme Designed By Hello Manhattan

Your copyright

Your own copyright